Vâlcov: Agenția pentru recuperarea prejudiciilor va fi promovată prin Parlament, nu prin ordonanță

Vâlcov: Agenția pentru recuperarea prejudiciilor va fi promovată prin Parlament, nu prin ordonanță
Publicat: 05/03/2015, 15:42
Actualizat: 18/03/2015, 19:06

La dezbaterea organizată de grupul parlamentar al PNL pe tema „Ce soluție națională vom adopta pentru confiscarea bunurilor dobândite din infracțiuni” au luat parte, din partea Guvernului, ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov și cel al Justiției, Robert Cazanciuc.

În finalul dezbaterii, care s-a axat în cea mai mare parte pe subiectul înființării unei structuri naționale care să se ocupe de procedurile de recuperare a prejudiciilor în urma deciziilor de condamnare ale instanțelor, co-președintele PNL Alina Gorghiu a solicitat ca actul normativ să nu facă obiectul unei Ordonanțe de urgență a Guvernului, ci a unui proiect de lege promovat în procedură de urgență în Parlament.

„Pentru că s-a invocat extrem de apăsat lipsa de transparență în proceduri, lipsa unor proceduri și așa mai departe, mă gândesc domnilor miniștri că poate nu ar fi rău să nu treceți acest proiect de înființare a Agenției printr-o ordonanță de urgență, mă gândesc că poate avem posibilitatea să ne coordonăm pe un proiect de lege și atunci să ne revedem la sfârșitul lunii martie, când doreați să dați ordonanța, într-o dezbatere în Comisia juridică, cu tot ce înseamnă mediul asociativ (…) chiar în procedură de urgență cu acest proiect de lege”, a susținut Gorghiu.

În replică, ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a răspuns pozitiv solicitării liderului PNL.

„Cred că soluția unui proiect de lege este cea mai bună și așa cum ați văzut, anul acesta cred că a fost doar o ordonanță sau cel mult două ordonanțe aprobate de Guvern, mergem pe această idee și acesta să fie un proiect de lege. Cred că avem un consens și cu Ministerul Justiției”, a susținut ministrul.

El și-a exprimat speranța ca în Parlament să fie urgentate procedurile de adoptare a proiectelor înaintate de Guvern, invocând faptul că de un an de zile proiectul Guvernului de limitare a tranzacțiilor cash a fost tergiversat.

Vâlcov a menționat că și Codul fiscal propus de Guvern va fi înaintat printr-un proiect de lege în Parlament și nu prin ordonanță de urgență.

Ministrul Finanțelor a afirmat că de lipsă de transparență nu poate fi acuzat ministerul pe care îl conduce.

În acest sens, Vâlcov a admis că nu deține o evidență a sumelor care trebuie recuperate la nivel național, însă se află în curs un proces de inventariere care se va finaliza cel mai probabil la sfârșitul săptămânii viitoare.

„Situația actuală a recuperării prejudiciilor din infracțiuni, numărul total de dosare aflate în executare la ANAF în perioada 2010 – 2014 este de 8261 de dosare. Numărul total al dosarelor primite în executare la ANAF în 2014 este de 1656. În momentul de față ANAF inventariază sumele stabilite de instanțe și acoperite prin măsuri asiguratorii, precum și defalcarea pe unități ale parchetelor – DNA, DIICOT, parchete județene. În momentul în care această analiză va fi finalizată o vom face publică, pentru că trebuie să vedem de la ce rată am plecat”, a susținut Vâlcov.

El a menționat că motivul ratei scăzute de recuperări la nivelul ANAF este legat de faptul că deciziile instanțelor se comunică direct unităților de administrare, fără a exista o bază de date la nivel național.

Ministrul Finanțelor a menționat că soluția propusă de Guvern vizează înființarea unei structuri aflate în subordinea Ministerului Justiției și facilitarea cadrului legislativ.

„Înființarea și operaționalizarea de la 1 iulie a unei structuri administrative, dedicate, la nivel național, formată din specialiști care se vor ocupa exclusiv de monitorizarea și coordonarea acțiunilor de recuperare a prejudiciilor. Înființarea de servicii teritoriale, de coordonare a acestor noi activități, distincte, la nivelul fiecărei direcții regionale. Aceste servicii vor fi coordonate exclusiv de structura centrală. Odată cu operaționalizarea structurii naționale ANAF va solicita instanțelor de judecată să transmită deciziile și structurii naționale. În acest fel va exista un control direct și eficient asupra situație de ansamblu și asupra problemelor care pot apărea”, a explicat Vâlcov.

De asemenea, ministrul Justiției Robert Cazanciuc a susținut că această structură, aflată în cadrul Ministerului Justiției, ar putea să fie la fel de eficientă ca organisme similare din ale state UE.

El a menționat că vor exista consultări cu procurorii și judecătorii pe marginea redactării proiectului care va înființa Agenția care să se ocupe de recuperarea prejudiciilor.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Detalii nebănuite despre soția lui Călin Georgescu. Cristela are o meserie total diferită față de...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Cine e fiul lui Călin Georgescu. A fost colegul de cameră al lui Novak Djokovic
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
”The Apprentice”, filmul care dezvăluie latura controversată a lui Donald Trump, respins de actorii de...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Postul are efecte semnificative în creierul uman, a descoperit un studiu